Budapest és Krakkó testvérvárosi kapcsolatra lép

Tarlós István főpolgármester beszédet mond a "Közös úton - Budapest és Krakkó a középkorban" című kiállítás megnyitóján a Budapesti Történeti Múzeumban

​Budapest és Krakkó még ebben az évben testvérvárosi kapcsolatra lép - jelentette be Tarlós István főpolgármester a Közös úton - Budapest és Krakkó a középkorban című kiállítás pénteki megnyitóján a Budapesti Történeti Múzeumban (BTM).

- Krakkó és Budapest, az Európai Unió két gyorsan és egészségesen fejlődő, egyszersmind királyi városának története a múltból építkezik, és várhatóan a jövőben folytatódik - hangsúlyozta Tarlós István. Hozzátette: a krakkói főpolgármesterrel, Jacek Majchrowskival kötött megállapodás értelmében a két város együttműködési megállapodását még ebben az évben testvérvárosi kapcsolattá emelik.

- A két város  a középkor óta meghatározó szerepet tölt be Közép-Európában. Buda és Bécs vagy Krakkó és Prága között egykor tán szorosabbnak mondható kötelékek voltak, de az Anjouk, a Jagellók és a magyar, illetve erdélyi uralkodó családok mégis már az 1300-as években összekapcsolódtak - emlékeztetett rá Tarlós István. Hozzátette: a ma megnyíló kiállítás a BTM és a Krakkói Városi Múzeum hároméves együttműködésének eredménye, amelyre a lengyel városból összesen 200 műtárgy érkezett.

Krakkó polgármestere szerint az elmúlt ezer év európai történelme tele van háborúkkal, kivéve a lengyel és a magyar nemzet kapcsolatát. A kiállítást megtekintve könnyen érthetővé válik ez a mély barátság, amely különböző korokban - például a második világháborúban vagy 1956-ban - egyaránt megmutatkozott - fogalmazott Jacek Majchrowski.

A tárlat megnyitója, amely a Buda és Krakkó közös történetét, kapcsolódási pontjait mutatja be, a Magyar-Lengyel Barátság Napja alkalmából meghirdetett, március 18-19-i ünnepségsorozat része. Az eseményen a kiállítás két fővédnöke, Áder János magyar és Andrzej Duda lengyel államfő is részt vett.