Bécsben is bemutatták a Budapesti Tavaszi Fesztivál programját

Bécsben is bemutatták a 36. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) programját, amely idén április 8. és 24. között zajlik, a fókuszban Liszt Ferenc és Bartók Béla művészetével, valamint Kínával.

Az összművészeti fesztivál kiemelt visszatérő motívuma idén is Liszt Ferenc művészete, akinek alkotásait kortársain keresztül és modern értelmezésben mutatják be a fesztiválon. Megjelenik továbbá a programban a Bartók Béla születésének 135. évfordulója alkalmából rendezett tematikus év kínálata is. Az eseménysorozat külföldi fókusza idén Kína autentikus tánc-, opera-, zenei- és divateseményekkel - hangzott el a bécsi magyar nagykövetségen tartott sajtótájékoztatón.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a BTF-et szervező operatív testület elnöke kiemelte: a közép-európai régióban a BTF nyitja meg a fesztiválszezont. Mint elmondta, idén hangsúlyt kap a magyar és az európai kultúra közös megjelenítése, a hagyományos és a kortárs művészet összekapcsolása, valamint a kultúrák közötti párbeszéd elősegítése. Káel Csaba fontosnak nevezte, hogy Magyarországot jobban felfedezze magának az osztrák publikum, hiszen történelmileg sok a közös pont. Kiemelte: a kultúrakedvelő bécsi közönség számára Budapest földrajzilag közelebb van Salzburgnál, így a magyar főváros gazdag és vonzó kínálatára gyakran kell felhívni az ott élők figyelmét.

A művészeti életben szoros a kapcsolat a két ország alkotói között, így a fesztiválon idén is sok osztrák művész lép fel: többek között az ütővirtuóz Martin Grubinger; Martin Haselböck a Staatskapelle Weimar élén; a Mozarteumorchester Salzburg Baráti Kristóf hegedűművésszel és a tiszteletbeli osztrák: Ramón Vargas tenor. Szintén különleges kapcsolódási pont Kálmán Imre A chicagói hercegnő című dzsesszoperettjének bemutatója, amely eredetileg 1928-ban éppen Bécsben debütált.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezető igazgatója, az operatív testület tagja a sajtótájékoztatón elmondta: az elmúlt évek tapasztalatai alapján mintegy 200 ezer látogatóra számítanak. A fesztivál 17 napja alatt 45 helyszínen több mint 120 programot kínálnak, amelyek között három ősbemutatót, 12 magyarországi és további öt színházi bemutatót tartanak majd.

A fesztivál nem teljesedhet ki anélkül, hogy köztéri és szabadtéri megjelenés ne egészítené ki a nagy koncerteket és a színházi előadásokat. Zenészekkel és táncosokkal ünnepi menet vonul majd át Budapest belvárosán, a köztereken interaktív installációkat helyeznek el, ahol kortárs táncosok, zenészek és énekesek produkciójába lehet bekapcsolódni - emelte ki az ügyvezető igazgató.

A bécsi sajtótájékoztatón Ránki Dezső és Klukon Edit zongoraművészek játéka adott ízelítőt az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál Liszt- és Erik Satie műsorából.

Az osztrák vendégéjszakák száma Budapesten az elmúlt 5 évben 3 százalékkal nőtt, vagyis egyre több ausztriai turista utazik a magyar fővárosba - mondta Kovács Balázs, az Magyar Turizmus Zrt. ausztriai külképviseletének vezetője a kulturális fesztiválok turizmusra gyakorolt kedvező hatásáról. A Magyar Turizmus Zrt. kampányai mind azt támogatják, hogy Budapest közeli és biztonságos úti célként jelenjen meg, hiszen a város még óriási tartalékokkal rendelkezik az osztrák piacon.

A Ruefa osztrák utazási iroda legutóbbi felmérése szerint tíz osztrákból kilenc idén is tervez külföldi utazást, amely alatt 20 százalékuk a tavalyinál több pénzt tervez elkölteni. E kutatás szerint Budapest tavaly került be először azon tíz legkedveltebb város közé, amelyek felkeresését tervezik az osztrák turisták.

www.btf.hu