A Főkert megkezdte a parkok és fasorok tél végi permetezését

Lemosó permezetést végez a Főkert munkatársa a Margitszigeten

A Főkert Nonprofit Zrt. 2016. február 17-én megkezdte a fővárosi parkok tél végi lemosó permezetését, a munka fasoroknák várhatóan március 2-án folytatódik, az időjárás függvényében. A permetezést - főként a fasoroknál - alapvetően éjszaka végzik, hogy ne zavarják a gyalogos- és közúti forgalmat.

A Főkert Nonprofit Zrt. fasorfenntartásért felelős szakemberei mintegy két hét alatt végzik el a kezelésükben lévő több mint 10 ezer fa növényvédelmét, melyek között a kőris, a japánakác, a juhar, az ostorfa valamint a hárs a leggyakrabban előforduló fafaj. A lemosó permetezésre azért van szükség, hogy a fás részeken, kéregrepedésekben áttelelő kártevők – takácsatkák, levélatkák, levél- és pajzstetvek és az amerikai lepkekabóca – számát gyérítsék.

Az alkalmazott szer közterületi felhasználásra engedélyezett, környezetbarát készítmény. A leggondosabb munkavégzés közben is előfordul azonban, hogy a szer a parkoló autókra hullik. A permetezőszer az autóban semmilyen kárt nem okoz és az első autómosáskor – pluszköltséget nem okozva – eltávolítható, könnyűszerrel lemosható.

A permetezőszer hatásmechanizmusára jellemző, hogy paraffinolaj tartalmánál fogva megfullasztja a kártevőket. Ennek a hatásnak a kifejtése érdekében, magas dózisban, nagy légmennyiséggel kell kijuttatni, így a szer a kártevők áttelelő alakjait vastagon befedi, körbevonja. Természetesen a Főkert munkatársai mindeközben figyelemmel kísérik a fák fejlődését, és korai kilombosodás esetén csökkentik a dózist.

A tél végi lemosó permetezés csak az áttelelő kártevők ellen hatásos, a vegetációs időszakban megjelenő vagy felszaporodó kórokozók és kártevők technológiai szintű vagy eseti jellegű intézkedést kívánnak.

Főkert Nonprofit Zrt.