A BKV reagálása a DK akciójára

A Demokratikus Koalíció akcióját, amelyet az utasok "védelmében" és felkészítésére tervez, a BKV feleslegesnek és inkább félelemkeltőnek, mint hasznosnak véli. A DK által a szórólapon megfogalmazott alapvető tanácsok bármilyen zárt térben előforduló  tűzesetre helytállóak lehetnének, azok nem segítik a metró utasait, azonban félelmet és pánikot keltenek. Olyan színvonalú "tájékoztató" mondatok, hogy "Ha látod, hogy forró az edény, ne fogd meg, mert megégeti a kezed", csak pánikkeltésre alkalmasak, komoly hozzáadott értéket nem hordoznak, ezért teljességgel feleslegesek.

A BKV vezetése pontosan tisztában van saját döntéseinek felelősségével, és birtokában van az M3 metróvonal biztonságos üzemeltetéséhez szükséges minden információnak és tapasztalatnak.

Az M3 üzemeltetésében, műszaki rendszereiben az elmúlt néhány évben olyan jelentős átalakítások, fejlesztések történtek - például tűzjelző és -oltórendszer kiépítése, műszaki elemek rendelkezésre állásának és megbízhatóságának növelése -, amellyel a különböző veszélyhelyzetek kialakulásának esélye a korábban is minimálisról tovább csökkent. A budapesti metrórendszer megbízhatósága semmilyen szempontból nem rosszabb az európai városok hasonló rendszereitől, bármilyen összehasonlítás próbáját kiállják rendszereink, munkatársaink és üzemeltetésünk! A metrót üzemeltető munkatársak felkészültsége kimagasló, váratlan esemény kezelésében is az elvárható legmagasabb szintű segítséget, megoldást tudják nyújtani.

Minden metrókocsiban rendelkezésre állnak műszaki berendezések, melyekkel az utasaink a jármű vezetőjével kommunikálni tudnak, erről utasainkat tájékoztatjuk is. Tehát sem ehhez, sem ahhoz, hogy a járműszemélyzet utasításait kell követni egy megszokottól eltérő esemény kialakulása esetén, nincs szükség szórólapok terjesztésére.

A metró üzemében rögzített alapszabály, hogy - tervezett forgalmi okokat leszámítva - szerelvény két állomás között az alagútban ne álljon meg, a megállás helye minden esetben az állomás legyen. Az üzemeltetők minden esetben ezen szakmai alapelvet figyelembe véve hozzák meg felelősségteljesen döntéseiket.

Ahogyan a BKV az üzemeltetéssel kapcsolatos összes döntést kizárólag szakmai alapon, az utasok és az üzemeltetés biztonságának felelősségét elsődleges prioritásként kezelve hozza meg. Ez a szerelvények, illetve a pálya állapotának rendszeres felmérését is magában foglalja, melynek gyakoriságát és módszereit kizárólag független szakmai elvek határozzák meg, és amelyet társaságunk szakemberei a legnagyobb körültekintéssel és a vonatkozó szabályok maximális betartása mellett végeznek.

A régi metrókocsik felújítása már megkezdődött, így a jövő év folyamán forgalomba állnak a korszerűbb járművek. Addig is, a BKV ismételten kijelenti, hogy csak olyan szerelvényt enged utasforgalomba, amelyet szakemberei műszakilag átvizsgáltak és biztonságosnak találtak, vagyis  nem veszélyezteti senki egészségét.

A BKV vezetése pontosan tisztában van saját döntéseinek felelősségével, és birtokában van az M3 metróvonal biztonságos üzemeltetéséhez szükséges minden információnak és tapasztalatnak. A BKV vezetése minden esetben felelős döntéseket hoz, így az utasok biztonsága garantált.

BKV Zrt.