Vízügyi együttműködés Vietnámmal

Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke hivatalos látogatást tett Vietnámban, amely a Fővárosi Vízművek Zrt. számára is stratégiai jelentőséggel bír. A Fővárosi Vízművek Zrt. segítségével víztisztító berendezés épül a Vörös-folyón, melyet a magyar kormány kötött segélyhitel keretében finanszíroz.

Az Országgyűlés elnöke délkelet-ázsiai körútjának harmadik állomásán, a vietnami fővárosban Nguyen Sinh Hunggal, a vietnami nemzetgyűlés elnökével, Nguyen Tan Dung miniszterelnökkel és a legmagasabb közméltósági tisztséget betöltő Nguyen Phu Trong pártfőtitkárral folytatott megbeszélést. Kövér László házelnök és Nguyen Tan Dung miniszterelnök a megbeszélésen hangsúlyozták, hogy mind Magyarország és mind Vietnám kiemelt jelentőséget tulajdonít az Áder János köztársasági elnök 2014-es vietnami látogatása során felajánlott, mintegy 300 millió dollár értékű Hanoi vízmű megépítésének. A létesítmény a Vörös folyó vizének megtisztítását és így Hanoi ivóvízhálózatának korszerűsítését hivatott megvalósítani.

A vietnámi államelnök delegációja korábban látogatást tett a Fővárosi Vízműveknél is. Nguyen The Thaot, a Hanoi népi bizottság elnökét és Hanoi főpolgármesterét akkor elkísérte Nguyen Nhu Hai is, aki a Hawaco, azaz a Hanoi vízmű vezérigazgatója. Látogatásuk célja a magyar-vietnámi kapcsolatok bővítése és továbbfejlesztése volt a Fővárosi Vízművek aktív közreműködésével.

A korábbi átfogó vízügyi keretmegállapodás után végül egy részletes együttműködési megállapodást is aláírt a két fél 2014-ben: a Fővárosi Vízművek szaktudásával, a víztisztító megépítésével segíti az árvízi védekezést és a vízminőség megőrzését.

A víztisztító berendezésen kívül korábban a magyar kormány döntött a Can Tho városában felépítendő onkológiai központ beruházásának kötött segélyhitel program által történő finanszírozásáról is. A két ország kereskedelmi forgalma az utóbbi években folyamatos növekedést mutatott.

Fővárosi Vízművek Zrt.