Különleges programokkal vár a 450 éves Király fürdő

Számos kulturális és gasztronómiai programmal várják az érdeklődőket szeptember 28. és október 4. között. Lesz hastáncosfellépés, korhű környezetben mutatják be a török kori életet Magyarországon, valamint csoportos vezetés keretében mutatják meg az épületet a látogatóknak.

A Király fürdő építését a török Arszlán pasa kezdte meg 1565-ben azért, hogy a városfalon belül is legyen ostrom idején védett közelségben lévő fürdő. Vizét akkor is és ma is a jelenlegi Lukács fürdő környékéről biztosították, eredetileg vörösfenyőből készített vízvezetékekkel. A patinás fürdő egyike ritka török kori relikviáinknak, amely jelenleg mint műemlék, eredeti pompájában tárja elénk a korai oszmán fürdőkultúrát.
 
Az ünnepi hét során számos kulturális és gasztronómiai program várja az érdeklődőket. Többek között fellép Szőke Mirjam hastáncos 2011 Príma különdíjas művésze, a Miss Bellydance Hungary királynője és a Midnight Diamonds.
 
A Bethlen Gábor Hagyományőrség Egyesület korhű környezetben mutatja be a török kori életet Magyarországon: a vendégek megismerhetik a 16-17. századra jellemző harcmodort, fegyverzetet, kultúrtörténetet, viseleteket és életmódot. Az eredeti dallamokat korabeli hangszereken és korhű viseletben a Héttorony Hangászok idézik fel. Csütörtökön a vendégek kézműves foglalkozásokon vehetnek részt.
 
Az október 3-i programokat a Yunus Emre Enstitüsü Budapesti Török Kulturális Központ biztosítja. A nap során török édességek és eredeti török kávé kóstolására kerül sor. A Sultanita Duo pedig hagyományos oszmán kori török zenével szórakoztatja a vendégeket pengetős hangszereken.
 
Az egész héten nyitva tartó bazár hagyományos és modern török ételek és italok széles választékával csábítja a fürdőbe látogatókat. Az építészet szerelmesei pedig minden nap két alkalommal csoportos vezetésen ismerhetik meg a fürdő különleges adottságait. Azok a vendégek, akik lefotózzák magukat a születésnapi eseményre készült fotófallal és a fotót feltöltik a fürdő Facebook oldalára, páros fürdőbelépőket is nyerhetnek.
 
A részletes program elérhető a www.facebook.hu/BudapestGyogyfurdoi és a www.kiralyfurdo.hu és oldalon.
 
Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.

Hírek

RSS megtekintés