Uniós támogatást nyert a Városháza épületenergetikai felújítása

Budapest Főváros Önkormányzata az Új Széchenyi Terv és Energia Operatív Program keretén belül Épületenergetikai fejlesztések és közvilágítás energiatakarékos átalakítása tárgyú pályázati felhívásra 2013. február 11-én benyújtotta a „Fővárosi Önkormányzat Városháza épületenergetikai felújítása” című pályázatát. A Támogató KEOP-5.5.0/A/12-2013-0036 azonosító számon regisztrálta a pályázatot, melyet 2014. 03. 10-én fogadott be. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Környezet és Energetika Operatív Program Irányító Hatósága 2015. 01.08-án megküldte a Támogatói döntésről szóló levelét, mely értelmében a projekt 314 839 297 Ft támogatást kapott. A projekt bruttó elszámolható költsége 370 399 173 Ft. A támogatás mértéke az elszámolható költség 85 %-a.
 
A Támogatási Szerződés 2015. március 26-án lépett hatályba.
 
A projekt célja:
A projekt a Főpolgármesteri Hivatal épületében található kazánházak közül 3 db kazánház (Városház u. tetőtéri, Bárczy utcai, illetve Keresztszárnyi) teljes körű (épületgépészeti, elektromos, építészeti) korszerűsítését, és a hozzájuk kapcsolódó fűtőtestek szabályozó szelepeinek cseréjét, továbbá a Városháza épületének egy részében a világítási rendszerek energiatakarékos átalakítását célozza.
 
A Városháza épületének (Városház utca 9-11.) fűtését öt kazánház látja el, melyek általánosságban épületszárnyanként (Városház utcai „Tető”, Gerlóczy utcai, Bárczy I. utcai, Keresztszárnyi, „Misi”) helyezkednek el. A kazánházak teljes korszerűsítési munkáinak célja a gazdaságtalan, rossz hatásfokú max. 75%-on üzemelő kazánok cseréje korszerű kondenzációs kazánokra, melyek hatásfoka meghaladja a 95-108%-ot, így a felhasználandó fűtőközeg mennyisége csökkent, ami magával hozza a kibocsájtott égéstermék mennyiségének a csökkenését is.
 
A kapcsolódó szabályozó, vezérlő berendezések a szelepek, osztók-gyűjtők, fűtési és gázvezetékek, füstcsövek teljes cseréjével, korszerű épületautomatika- és épületfelügyeleti rendszer kialakításával PLC alállomásokon keresztül elérhetők a jól szabályozható és gazdaságosan üzemeltethető fűtési rendszerek.

A fent említett kazánházak közül a projekt 3 db kazánház (Városház utcai, Bárczy I. utcai és a Keresztszárnyi kazánházak) teljeskörű felújítását és korszerűsítését célozza.
 
A fűtési rendszer központi szabályozhatósága a kazánházak korszerűsítésével megtörténik, de ahhoz, hogy pontosabban szabályozható legyen az egyes helyiségek hőmérséklete, szükséges a fűtőtestek szabályozó szelepeinek cseréje termosztatikus radiátorszelepekre, mellyel a fűtési hálózat szabályozhatósága még pontosabbá válik.
 
A korszerűsítés alkalmával a három fűtési rendszerbe összesen cca. 980 db új szelep kerül beépítésre. A Városháza épületében a Gerlóczy utcai épületszárny mintegy felében, a Bárczy I. utcai szárnyban, illetve a Keresztszárnyi épületben a világítási hálózat elavult, a világítótestek jórészt izzólámpásak, az irodák megvilágítása néhol nem üti meg az előírásokban szereplő minimális szintet.  A Városháza épületének fel nem sorolt részeiben az elektromos felújítás már korábban megtörtént. A világítási rendszer kialakítása gázkisüléses lámpatestekkel és fényforrásokkal lett megoldva. A projekt eredményeképpen a fényforrások cseréjével jelentős energiamegtakarítás érhető el.
 
A projekt kapcsán közbeszerzési eljárások kerültek lefolytatásra, melynek eredményeképpen „A Városháza épületében 3 db kazánház teljes körű (épületgépészeti, elektromos, építészeti) korszerűsítése” tárgyú , nemzeti eljárási rend szerinti, nyílt közbeszerzési eljárásban megtörténtek a szerződéskötések, s a kivitelezési munkák is elkezdődtek.
A projekt fizikai befejezésének tervezett napja 2015. 10. 01., s a projekt pénzügyi zárásához a záró beszámoló benyújtásának legkésőbbi időpontja 2015. 10. 31.

 

Az eredeti közlemény innen tölthető le.

 

Hírek

RSS megtekintés