Textil, kerámia és porcelán művészbabák kiállítás nyílt a Vigadó Galériában

Textilből, kerámiából és porcelánból készült csaknem 150 fantázia, groteszk, népviseletes, valamint kosztümös művész- és játék babát mutat be az a kiállítás, amely Magyar Művészbabák címmel csütörtökön nyílt Budapesten a Vigadó Galériában.
 
Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a csütörtöki megnyitón úgy fogalmazott, hogy a babakészítés a szobrászművészetnek azt ősi igényét testesíti meg, amely a természet másolásáról szól és ezáltal "a mi életünket jelenítik meg".
"A népművészeti-iparművészeti igényességgel alkotott babák a felnőttek mellett a gyerekeket is megszólítják. Ezáltal a mi gyerekeink is meg tudnak ismerkedni a népi- és az iparművészetnek ezen különleges területével" - hívta fel a figyelmet.
 
Györgyi Erzsébet, a KÁMJT elnöke a kiállított babákról elmondta: a magyar történelemről, a magyar népművészet világáról és a szegény paraszti életről is tanúskodnak, de megjelennek a különféle korok és kultúrák alakjai is - tette hozzá. A kimagasló személyiségek közül az elnök megemlítette Liszt Ferencet és Ferenc pápát.
Emlékeztetett arra, hogy az első babakiállítást 1997-ben a győri Zichy-kastélyban rendezték meg, csaknem 30 alkotó munkájából. "Így lett Győr a babák fővárosa" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy sok időnek kellett eltelnie, mire létrejött egy ilyen nagyszabású kiállítás a fővárosban is.
 
Keglovich Ferencné, az MBE elnöke hangoztatta: csaknem húsz év munkáját, az elmúlt évek babversenyeinek a legjavát gyűjti össze a most nyíló kiállítás. 
"Az első országos babakészítő verseny olyan szellemet eresztett ki a palackból, amely később sokszorosan megmutatta, hogy milyen értékek vannak Magyarországon" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az évek során több alkotó munkája világszínvonalúvá vált.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a most nyíló kiállításon különféle anyagokból készült babákat láthat a közönség. Mások mellett Czibuláné Csicsman Erzsébet porcelánból, Tótáné Pethő Rózsa nemezből, Hollósi Éva kerámiából, míg Zorkóczy Éva textilből alkotta műveit.
 
Fekete György, a Magyar Művészeti akadémia elnöke írásban köszöntötte a megnyitó résztvevőit. Az elnök levelében hangsúlyozta: a most nyíló kiállítás anyaga háziipar is, népművészet és iparművészet is. "Történeti aspektusait tekintve vérbeli közművelődés is gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt."
 
A kiállítás törzsanyagát külföldi- és belföldi tárlatokon már bemutatott alkotások képezik. A népviseletes babák nagy része a közelmúltban elhunyt Zorkóczy Miklósné Lázi Éva népi iparművész, babakészítő emléke előtt tiszteleg.
A Kiss Áron Magyar Játék Társaság (KÁMJT) és a Magyar Bababarátok Egyesületének (MBE) közös kiállítása a magyar babakészítés legszínvonalasabb munkáiból mutat be válogatást június 4-ig. 

Hírek

RSS megtekintés