TeSzedd akció a helyi természetvédelmi területeken

Az országos TeSzedd akcióhoz csatlakozva a XI. kerületi Rupp-hegy, a  IV. kerületi Palotai-sziget és a X. kerületi Felsőrákosi-rétek természetvédelmi területeket tisztították meg

​Várakozáson felüli lelkesedéssel és hatalmas mennyiségű szemét összegyűjtésével tettek szebbé három helyi jelentőségű természetvédelmi területet a Fővárosi Önkormányzat, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata, a Főkert NZrt. és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által szervezett akció önkéntesei.

Az országos TeSzedd akcióhoz csatlakozva a XI. kerületi Rupp-hegy, a  IV. kerületi Palotai-sziget és a X. kerületi Felsőrákosi-rétek természetvédelmi területekről összesen 330 zsák szemetet és 3 konténernyi egyéb, nem zsákolható hulladékot gyűjtöttek össze.

Szinte elképzelhetetlen, hogy milyen hulladékok kerültek elő a védett területekről. A lápból nagy küzdelmek árán kirángatott hatalmas átázott szőnyegért, autóalkatrészekért, a fák gyökerei alól kiásott égetett kábelekért, a sitt kupacokért, az erdőből kihordott betontömbökért a tavaszi zsongás és a tengernyi virágzó sárga nőszirom látványa valamelyest kárpótolta a hatalmas szeméthalmok eltüntetésén dolgozókat. A sok munka és a hátrahagyott megtisztított területek reményt adhatnak arra, hogy jövőre nem kell ennyit dolgozni a védett területeket szemétlerakónak használók miatt.

Rekordmennyiségű, mintegy 2300 tonna szemetet gyűjtöttek össze a péntektől vasárnap délutánig tartó országos TeSzedd! akcióban - közölte az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség (OKTF) vasárnap közleményben az MTI-vel. Az Önkéntesen a tiszta Magyarországért! elnevezésű programban a becsült adatok szerint több mint 170 ezren dolgoztak; az önkéntesek 1590 helyszínen csaknem 1,5 milliárd forint értékű munkát végeztek el. Budapesten 151 találkozási ponton 8078 önkéntes vett részt az akcióban.

Hírek

RSS megtekintés