Szezonkezdet az állatkertben és a Holnemvolt Parkban

Wichmann Tamás világbajnok kenus, Székely Kata szobrászművész, a Tamás, a mesecsónak szunyókáló szuszogó óriásfigurájának alkotója, Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes és Persányi Miklós főigazgató (b-j) az óriásfigura leleplezésekor

Megkezdődött a szezon a Fővárosi Állat- és Növénykertben, illetve a hozzá tartozó Holnemvolt Parkban. A tavasztól őszig tartó időszakban látnivalók és programok sokaságát kínálja a városligeti intézmény, méghozzá változatlan árakon. Bár a Fővárosi Állat- és Növénykert az év minden napján látogatható, és a hozzá tartozó, a megszűnt Vidámpark területén kialakított Holnemvolt Park területe is egész évben nyitva áll a látogatók előtt, sok olyan program van, amely elsősorban a tavasztól őszig tartó főszezonban várja a közönséget. A Holnemvolt Park játéküzemei is ebben az időszakban működnek. Az idei szezon programjait csütörtökön mutatta be az állatkert, s a Holnemvolt Parkban is ettől a naptól helyezték üzembe a hullámvasútat, a mesecsónakot és a többi játékot.

Változatlan árak
Az idei szezonnal kapcsolatos legfontosabb tudnivaló, hogy az állatkert és a Holnemvolt Park szolgáltatásai 2015-ben is változatlan áron lesznek elérhetők. Utoljára 2013-ban változtak a belépti díjak, azóta egyáltalán nem emelkedtek a belépőjegyek árai. A tavaly kipróbált és bevált rendszernek megfelelően lehet majd a Holnemvolt Parkot is látogatni. Vagyis az állatkerti jegyek a Holnemvolt Park területére is érvényesek lesznek, de ismét lesz csak a Holnemvolt Parkba érvényes, 500 forintos belépőjegy is. A játéküzemek és más szolgáltatások igénybevételéhez szükséges zsetonok ára is egységesen 200 forint marad. 
Állatkerti látnivalók
A 2015-ös év legfontosabb újdonságát a március eleje óta látható koalák jelentik. Az intézmény szakemberei azonban több új érdekes faj beszerzésén is dolgoznak. Ezek egy része már 2015-ben megérkezhet és bemutatásra kerülhet. Az új fajok mellett további látnivalót kínálnak a különböző állatkölykök és fiókák. A legnagyobb „sztár” most is a 2013-ban született elefántborjú, Asha, aki februárban ünnepelte második születésnapját. Nagyon népszerűek a tavalyi év végén született orangutánkölykök is, de 2015 első három hónapjában is nagyon sok jövevény jött a világra. Külön említést érdemel a zebracsikó, az indiai antilopborjú, a mhorr gazellagida, a vombatkölyök és a kengurukölykök sokasága (ők tavaly születtek, de most jöttek elő az erszényből). Zsiráfborjúból kettő is van, az egyik január végén, a másik pedig épp tegnap látta meg a napvilágot.
„Légy ott!” programok
Az idei szezonban is lesznek előre meghirdetett időpontban tartott látványetetések, tréningek, állatbemutatók és más hasonló látványosságok, amelyeket összefoglalóan „Légy ott!” programoknak neveznek. A szezonban délelőtt 10-től délután fél 5-ig minden egész és fél órában események sokasága várja az érdeklődőket az elefántiskolától az oroszlánfókák tréningjén, a koala mérlegelésen és a rájaetetésen át egészen az Állatok akcióban című állatbemutatóig. Egy-egy nap során több mint negyvenféle „Légy ott!” programot tartanak az állatkert különböző helyszínein, így a Varázshegyben, sőt, a Holnemvolt Parkban látható állatoknál is.
Fesztiválok, rendezvények
Ebben az évben is több jeles nap, illetve több napon át tartó fesztivál, rendezvény lesz az állatkertben. A Mackófesztiválra már február elején sor került, a legközelebbi jeles napok húsvétkor lesznek. Nagyszombattól húsvét hétfőig nyuszisimogatóval, illetve jelképes nyuszi örökbefogadással várják majd a családokat. A Föld Fesztivál április 22-től 26-ig tart, de október elején lesz Állatünnep Fesztivál, decemberben pedig Mikulás rendezvények is. Az állatkert – a Holnemvolt Parkban megrendezendő programmal – idén is részt vesz a Múzeumok Éjszakáján, és természetesen lesz Állatkertek Éjszakája is. Ez utóbbira augusztus 28-én kerül majd sor.
Koncertek, zenés estek
Az Állatkert hagyományos zenés programjai a 2015-ös szezonban is folytatódnak. A Zenés állatkerti esték koncertsorozat keretében összesen hét koncertre kerül majd sor július 8. és augusztus 21. között, olyan fellépőkkel, mint Boban Marković, a Budapest Bár, a Budapest Klezmer Band, a Hot Jazz Band és Orosz Zoltán. A koncertek körül kettő, Lajkó Félix koncertje, illetve a MÁV Szimfonikus Zenekar Strauss-estje a Holnemvolt Parkban kerül megtartásra. A Pasorale koncertekre május 16-án, illetve 17-én kerül majd sor az állatkertben.
Esti séták
Az Állatkert alapítványa által szervezett esti séták a kulisszák mögötti világba nyújtanak bepillantást a legérdeklődőbb állatkert-barátoknak. Márciustól októberig összesen tizenhárom alkalommal tartanak majd ilyen sétákra, amelyekre az Alapítványnál kell előzetesen jelentkezni.
A Holnemvolt Park állatai
A Holnemvolt Parkban elsősorban a háziállatokkal (hucul ló, falabella póni, haflingi ló, kétpúpú teve, láma, alpaka, magyar tarka szarvasmarha, Jersey marha, törpezebu, törpekecske, kameruni juh, négyszarvú juh, gyimesi racka, törpenyúl, tengerimalac, erdélyi kopasznyakú tyúk, holland bóbitás tyúk, ázsiai selyemtyúk, fodros lúd), valamint vaddisznókkal, dámvadakkal, struccokkal, barátpapagájokkal és különféle mentett madarakkal ismerkedhetnek a látogatók. Egy részük az állatsimogató lakója, más részükre pedig lovagoltatás keretében fel is lehet ülni. Sok állatnál láthatók kölykök is, hiszen az elmúlt hetekben a gyimesi rackáknál, a négyszarvú juhoknál, a magyar tarka szarvasmarhánál, az alpakáknál, illetve az állatsimogatóban lakó kecskéknél és juhoknál is volt szaporulat. Újra láthatók a hucul lovak is, amelyek bemutatása azért is fontos, mert e régen honosult fajtának a magyarországi állományát az állatkert egykori igazgatója, Anghi Csaba mentette meg az elkallódástól, eltűnéstől.
A Holnemvolt Park játékai, szolgáltatásai
A Holnemvolt Parkban a 2015-ös szezonban több mint húszféle féle játék és szolgáltatás várja a családokat. Működik az összes műemlékjáték (régi körhinta, barlangvasút, hullámvasút, mesecsónak), az ugyancsak örökölt elvarázsolt kastély és a tréfás dzsungelvasút, valamint több olyan játéküzem is, amelyek újonnan, már az állatkert jóvoltából kerültek a területre. Ez utóbbiak nagy része (láncos körhinta, hattyús-sárkányos körhinta, nosztalgia körhinta, kis láncos körhinta, kerti vasút, mesevasút, kisvasút) a Városliget régi hagyományait idéző játék, amelyekhez hasonlók egykor a vurstliban, az Angolparkban és a Vidámpark hőskorában is működtek, az utóbbi időkben viszont teljesen kiszorultak. Idén is lesznek bábszínházi előadások, s természetesen a Tündér Ilona mesejátszótér is várja a gyermekeket. A Holnemvolt Parkban működik az állatsimogató és a pónilovagoltatás is.
Időszaki kiállítások a Holnemvolt Parkban
A hullámvasút alatti kiállítótérben több időszaki tárlat is lesz a 2015-ös esztendőben. Április 2-től 26-ig origami kiállítás, április 30-tól május 24-ig karikatúra kiállítás, június 4-től július 28-ig az Altamira Egyesület képzőművészeti kiállítása, július 6-tól október 31-ig pedig az Árpád-házi királyok panoptikuma várja majd az érdeklődőket.
Holnemvolt Parki éjszakák
A szezon során öt különleges esti rendezvénynek is otthont ad a Holnemvolt Park területe. Június 21-én a Múzeumok Éjszakájának programjaira, július 1-én a Mutatványosok éjszakájára, augusztus 28-án az Állatkertek Éjszakájának több eseményére, szeptember 25-én a Kalandok éjszakájára, október 31-én pedig a Szörnyek éjszakájára kerül majd sor a Holnemvolt Parkban.
 
Fővárosi Állat- és Növénykert

Hírek

RSS megtekintés