Zenélő Budapest: szabadtéri koncertsorozat indul vasárnaptól

A sajtótájékoztató résztvevői (b-j): Götz Nándor klarinétművész, Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott, Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán területért felelős főpolgármester-helyettes, Bán Teodóra, a BFTK ügyvezető igazgatója, Götz Béla díszlettervező, egyetemi tanár

Zenélő Budapest címmel történelmi fővárosi helyszíneken rendez ingyenes szabadtéri koncertsorozatot a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ. A vasárnaptól augusztus közepéig tartó sorozaton 432 ingyenes minikoncerten összesen 62 zeneművész lép fel - speciálisan erre a célra felkészült kamarazenei műsorokkal.

A több mint 400 minikoncerttel a főváros főbb turisztikai helyszínei még vonzóbbakká válhatnak, illetve újabb emblematikus helyszínekkel gazdagodhat Budapest – emelte ki a koncertsorozatot beharangozó sajtótájékoztatón Szalay-Bobrovinczky Alexandra főpolgármester-helyettes, aki egyúttal méltatta a kerületek bevonásával megvalósuló széleskörű összefogást.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. (BFTK) ügyvezetője reményét fejezte ki, hogy a minikoncert-sorozat Budapest új turisztika látványosság lesz. Úgy vélte, hogy az idén debütáló Zenélő Budapest jól kiegészíti a Budapesti Nyári Fesztivál programjait, tovább erősítve a főváros turisztikai vonzerejét. Hozzátette: a Zenélő Budapest programsorozat illeszkedik a BFTK azon szándékához, hogy Budapest legfrekventáltabb részein – legyenek azok Pesten vagy Budán, illetve a Margitszigeten – valódi közösségi terek jöjjenek létre úgy, hogy a fővárosi területeket gazdag kulturális és turisztikailag vonzó programmal töltsék meg.

Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott elmondta: a Miniszterelnökségen örömmel fogadták a tervezetet, amelyet véleménye szerint – amennyiben az idei sorozat népszerű lesz – a következő évadban utcazenészek bevonásával lehetne gazdagítani.

A hat helyszínen különböző stílusú zenei programok hallhatók. A koncertek a színhelyekhez illeszkednek. A Vajdahunyad várában erdélyi népzenét és népdalelőadást élvezhet a közönség, a Magyarság Háza erkélyén játszó fafúvósok operaénekessel Liszt és Erkel korát idézik, a Várkertbazárnál, stílusosan, huszárruhás rézfúvós kvintett, az Óbudai főtéren pedig – a hírneves vendéglők között – a helyi polgárok múltidéző dallamai szólalnak meg egy szaxofon együttes tolmácsolásában. A Szent István Bazilika előtt harangjáték csendül fel egy ütő együttes előadásában, míg a margitszigeti Zenélő kút pavilonjánál korhű ruhába öltözött hölgyek vonósnégyese és egy klarinétművész idézi fel a polgári hangulatot.

 

​Időpont​Helyszín​Program
​10.00 és 11.00​Vajdahunyad vár udvara​Erdélyi népzene szóló énekessel
​11.00 és 12.00​Szentháromság tér, a Magyarság Háza​Fafúvósok operaénekessel Liszt és Erkel korát idézik
​12.00 és 13.00​Várkert Bazár főbejárata, a Gloriett fedett terasza​Huszárruhás rézfúvós kvintett
​13:00 és 14:00​Óbudai Fő tér, a Helytörténeti Múzeum terasza​Hírneves vendéglők között,
a helyi polgárok múltidéző dallamai, egy szaxofon együttes tolmácsolásában
​14:00 és 15:00​a Szent István Bazilika lépcsőinél​Harangjáték egy ütő együttes előadásában
​16:00 és 17:00 ​Margitsziget zenélő kút pavilonja​Korhű ruhába öltözött hölgyek vonósnégyese, vendég klarinétművésszel

 

A közönség minden előadási napon, azaz a hétvége három napján, péntek, szombat, vasárnap (a Szent István Bazilika előtt: vasárnap, hétfő, kedden) egymást követő órákban élvezheti a szabadtéri koncerteket. (Helyszínenként, naponta két koncert lesz). A teljes programot a koncerthelyszíneken elhelyezett, rendezvény-hirdető táblákon követhetik az érdeklődők. A Zenélő Budapest koncertsorozat Budapest Főváros Önkormányzata és a Miniszterelnökség együttműködésével és támogatásával valósul meg. Részletes program és információ a koncertekről a www.budapestinfo.hu oldalon található.

Hírek

RSS megtekintés