Semmi sem akadályozza az állami kezességvállalást az M3 metró felújítása kapcsán

A kormány továbbra is kiemelt fontosságúnak tartja a fővárosi közösségi közlekedés fenntartható működését és fejlesztését, az M3 metróvonalon futó szerelvények felújításához szükséges 60 milliárd forint összegű fővárosi hitelfelvételhez állami kezesség biztosításával járul hozzá.

A főváros korábban döntött arról, hogy az M3 metró rehabilitációját a szerelvények felújításával kívánja megoldani. Mivel a kormány felelősséget érez a főváros tömegközlekedésének biztonságos működtetéséért, ezért úgy döntött, hogy a szerelvények felújítására vonatkozó terveket támogatja, mérlegelte az infrastruktúra felújításához szükséges pénzügyi források biztosításának lehetőségeit, és – a stabilitási törvényben lefektetett szigorú államháztartási szabályok figyelembevételével – támogatja a felújítás hitelből történő finanszírozását, valamint engedélyezte az infrastruktúra felújítására szolgáló hitelfelvételt.
 
A finanszírozást biztosító banki kölcsönhöz történő állami kezességvállalásról a kormány már döntött, a hitelnyújtó bankkonzorcium tagjai és a nemzetgazdasági miniszter aláírták a szerződést.
 
Nemzetgazdasági Minisztérium