Rekordévet zárhat a budapesti turizmus

Töretlen a növekedés az országos és a budapesti turizmusban, az augusztusi és az első nyolchavi adatok alapján, az idei ismét rekordév lehet az ágazatban – ezt mutatják a KSH adatai.

Idén augusztusban Budapesten – az országos 7,1-es növekedést is meghaladva – 7,6 százalékkal több belföldi vendég 1,4 százalékkal több éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken, míg a külföldi vendégek száma 12,1 százalékkal nőtt, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig ezzel az aránnyal megegyezően, 12,1 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.

A kereskedelmi szálláshelyek teljes vendégforgalma augusztusban 11,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a fővárosban. Az év első nyolc hónapjában 9,6 százalékos volt a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák növekedése a múlt év azonos időszakához képest, a belföldi vendégek forgalma 2,8, a külföldieké 10,5 százalékkal emelkedett. A szálláshelyek bruttó árbevétele 17,7 százalékkal volt nagyobb, mint a tavalyi első három negyedévben.

Augusztusban 389 ezer külföldi vendég közel 985 ezer vendégéjszakát töltött budapesti kereskedelmi szálláshelyeken. Az Egyesült Királyságból érkezők 25, az Egyesült Államokból beutazók forgalma 17,4 százalékkal emelkedett, az orosz vendégek által eltöltött éjszakák száma viszont 6,9 százalékkal csökkent az előző év augusztusához képest. Az orosz turisták mértéke folyamatosan csökken, de még így is eléri majd a két évvel ezelőtti szintet – nyilatkozta Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára a KSH adatait kommentálva. Kiemelkedő emelkedést mutat viszont Budapest tekintetében közel a teljes skandináv és balti régió országaiból érkezők száma: Dánia 22,5%, Észtország 32,9%, Finnország 26,8%, Lettország 31%, Svédország 29,6%-kal küldött több vendéget tavalyhoz képest.

Az augusztusban érkezett 45 ezer belföldi vendég 96 ezer éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken, melyek bruttó szállásdíj bevétele 27,6 százalékkal, 11,1 milliárd forintra nőtt 2014 azonos időszakához képest.

A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 20.733 forintot, az egy kiadható szállodai szobára jutó szállásdíj (bruttó REVPAR) 16.715 forintot, a teljes árbevétel 24.623 forintot tett ki.

Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ