Megnyílt az V. Tudományfesztivál

Drónbemutató az V. Tudományfesztivál nyitónapján, a Múzeumkertben

A Magyar Nemzeti Múzeum kertjében nyitották meg az V. Tudományfesztivált szerdán. A hagyományosan a Föld napjához kapcsolódó kétnapos rendezvényre mintegy 30 szervezet közel 80 programmal készült. Többek között kézműves foglalkozások, sűrített levegővel működő jármű bemutatása, drónreptetés és szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő játékok is várják az érdeklődőket. A rendezvény célja, hogy élményeken keresztül, közvetlen tapasztalások segítségével keltse fel az érdeklődést a tudományok, a környezet- és a természetvédelem iránt.

Dr. Bán Tamás a budapesti Városigazgatóság elnök-vezérigazgatója (az alsó képen) a fesztivál megnyitóján úgy fogalmazott: magától értetődő, hogy a Főváros is támogatja a kezdeményezést. Kiemelte:  a Főváros most csatlakozott ahhoz az úgynevezett Jedlik Ányos Klaszterhez, ami elektromos járművek elterjedését ösztönzi.

Mivel 2015 a fény nemzetközi éve, a fesztiválon is kiemelt hangsúlyt fektetnek a fénnyel kapcsolatos tudományos területekre a szervezők és a résztvevő egyetemek, szervezetek. A Magyar Csillagászat Egyesület standjánál a Nap megfigyelésére alkalmas távcsöveket lehet kipróbálni, és bemutatják a különböző napórák működésének elveit is. Emellett az egyesület munkatársai tanácsadással várnak mindenkit, akinek csillagászati távcsövek beszerzésével és használatával kapcsolatos segítségre van szüksége.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Természettudományi Kutatóközpontjának standjánál többek között az agy és számítógép vezeték nélküli kapcsolatát lehetővé tévő technológiát mutatnak be. A számítógép a mért agyhullámok változásai alapján dallamot állít össze, de lehetőség van annak kipróbálására is, hogy milyen, amikor gondolattal lehet irányítani egy számítógépes animáció főszereplőjét.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat sátránál minden nap felbocsátanak két ballonos rádiószondát, amely az időjárás előrejelzéshez nélkülözhetetlen adatokat, így a hőmérsékletre, szélirányra és szélerősségre, légnyomásra és nedvességre vonatkozó információkat gyűjt a légkörben. A Pécsi Tudomány Egyetem Műszaki és Informatikai Karának standjánál a látogatók megtekinthetnek működés közben egy sűrített levegővel hajtott háromkerekű járművet, egy drónt, és kipróbálhatnak egy szemmozgást érzékelő szoftvert is.

A látogatók találkozhatnak a földfestékekkel, megfigyelhetik, milyen hatással van a fény egy mag csírázására, tapintásukat terméstapogatóval, geológiai tudásukat pedig kőzetfelismeréssel tehetik próbára. Ültethetnek növényeket, készíthetnek üvegmatricát és újságpapírból karkötőt, tojástartóból gombát, illetve megismerkedhetnek a kukoricából készült műanyag palackkal, amely komposztálható, és 3-6 hónap alatt lebomlik.​

Hírek

RSS megtekintés