Megnyílt az első tranzitzóna Budapesten

Dr. Pető György, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) vezetője sajtótájékoztatót tart a FÖRI kihelyezett szolgálati helyisége előtt
​​​​​​​​Szombaton megnyílt az első, a migránsok által önkéntesen igénybe vehető úgynevezett tranzitzóna a Keleti pályaudvar épülete előtti aluljáróban - erről a helyszínen a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság vezetője számolt be újságíróknak. Pető György hangsúlyozta: jelenleg a probléma tüneti kezelése zajlik, de a tranzitzónák kialakításával megteremtik annak a lehetőségét, hogy csökkentsék a migránsok jelenlétét a zónákon kívül. Kiemelte: a Főváros vezetésének a helyzet kezelésében azért kell jószolgálati feladatokat vállalnia az adófizetők pénzén Budapesten, mert az EU nem képes megfelelő hatékonysággal kezelni a menekültek kérdését. A Délinél és a Nyugatinál várhatóan a jövő héten nyílhat meg a tranzitzóna.
 
A tranzitterületen a főváros biztosítja az alapvető közegészségügyi és higiénés szolgáltatásokat, amelyeket a Keleti pályaudvarnál a helyszíni bejáráskor láthatóan már igénybe is vettek az érintettek.
 
Pető György hangsúlyozta: nem tudják varázsütésre eltűntetni a migránsokat a fővárosi járdákról és közterületekről, jelenleg a probléma tüneti kezelése zajlik, de a tranzitzónák kialakításával megteremtik annak a lehetőségét, hogy csökkentsék a migránsok jelenlétét a zónákon kívül. Példaként említette a Keleti pályaudvar esetében a II. János Pál pápa teret, amelyet tehermentesíteni szeretnének. Elmondta, hogy a zónák önkéntesen vehetők igénybe, „senkinek sem kell arra számítania, hogy előállítják vagy ide toloncolják”,
 
Kiemelte: változatlan a főváros vezetésének az a határozott véleménye, hogy a helyzet kezelésében azért kell jószolgálati feladatokat vállalni az adófizetők pénzén Budapesten, mert az Európai Unió nem képes megfelelő hatékonysággal kezelni a menekültek kérdését.
 
A Keleti pályaudvarnál a tranzitzónához tájékoztató táblák segítségével lehet eljutni. A Fővárosi Vízművek mobil ivókutat létesített a helyszínen, a Fővárosi Csatornázási Művek lehetővé tette, hogy a migránsok mosdóba mehessenek, valamint lezuhanyozhassanak. A Budapesti Közlekedési Vállalat két, a városi forgalomban nem használt, de érvényes műszakival rendelkező Ikarusz 280-as csuklós buszt indított a pályaudvarok között, a buszok reggel fél nyolctól 23 óráig közlekednek. A buszokat naponta fertőtlenítik.
 
A Fővárosi Közterület-fenntartó a takarítási munkákat, valamint a szemétgyűjtő edények kihelyezését vállalta. A migránsok által használt területeken kétnaponta éjszakai műszakban végzik a fertőtlenítő mosást klórtartalmú fertőtlenítőszerrel és nedves technológiával, a szemetet jelenleg naponta 2-3 alkalommal viszik el. Ha további hulladékgyűjtő edényekre van szükség, ki fognak még helyezni. A migránsok raktározási problémájukat megoldották, amennyiben több raktárhelyiségre van szükség, biztosítani fogják számukra.
 
Pető György komoly szándéknak nevezte a Keleti pályaudvar mellett zöldterület "visszavívását", amelynek érdekében tiltó táblákat helyeztek ki arról, hogy ne szemeteljenek és ne lépjenek a gyepre az emberek, valamint megtisztították azt.
Az önkéntesek színek segítségével (kék, zöld és piros) tudják segíteni a migránsokat abban, hogy melyik, azonos színnel jelölt transzferbusz segítségével juthatnak el egyik pályaudvarról a másikra és az alapján a kijelölt befogadó állomásra. A migránsok határozatán is feltűntetik ezeket a kis, kör alakú matricákat a megfelelő színnel.
 
Pető György ismertette azt is: a Nyugati pályaudvarnál délelőtt a vasúttársaság illetékeseivel bejárást tartottak és a MÁV-területen nem tudnak a várható létszámoknak megfelelő zónát kialakítani. Ezért felvették a kapcsolatot a nemzeti vagyonkezelő vezetésével és várhatóan a jövő hét közepéig, legkésőbb a hétvégéig a korábbi MÁV-területhez tartozó, de jelenleg a vagyonkezelőhöz tartozó területen alakítanak ki hasonló funkciójú zónát.
 
A Déli pályaudvarnál a Vérmező felé eső, gyalogosok által kevésbé használt aluljáróban létesítenek tranzitzónát, várhatóan jövő szerdáig.
 
A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságának Keleti pályaudvarnál levő irodájában 24 órában látnak el szolgálatot a közterület-felügyelők, valamint az itt kialakított tranzitzónánál a Máltai Szeretetszolgálat biztosítja az alap egészségügyi ellátást.

Hírek

RSS megtekintés