Megkezdődik Budapest hulladékszállító célgépeinek korszerűsítése

A következő napokban megkezdődik a fővárosi hulladékgyűjtő géppark modernizálása, októberig 64 új célgépet állít üzembe az FKF Nonprofit Zrt., közel 3,5 milliárd forintos beruházással - mondta el a társaság szóvivője a környei M-U-T Hungária Kft. telephelyén tartott sajtótájékoztatóján, csütörtökön. Dorogi Gabriella hozzátette, a járművek nagy részét, 51 tömörítős hulladékbegyűjtő autót a M-U-T Hungária Kft. szállítja a főváros számára. Ezeken felül 10 konténerszállítót, 2 teherautót és 1 kompaktor munkagépet szerez be a társaság.

Budapest Főváros Önkormányzata Európai Unió által finanszírozott beruházás részeként új, modern és környezetkímélő járművekkel bővíti a Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság (FKF Nonprofit Zrt.) gépparkját. A mindennapos hulladékszállítási feladatokat ellátó járművek között ma már akad olyan, ami több mint 20 éves és olyan is, ami közel 459 173 km-t futott. A most beérkező célgépek EURO 6-os motorjának köszönhetően tovább csökken mind a zaj, mind a füstkibocsátás, ezáltal a géppark okozta környezetterhelés. Az FKF Nonprofit Zrt. nemcsak új célgépeket, hanem egy útvonal-optimalizáló és szállításszervező informatikai programot is üzembe helyez 2015. októberig.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a jelenlegi járművek között található 20 évesnél idősebb, félmillió kilométert futott szerkezet. A most munkába álló célgépek EURO 6-os motorjának köszönhetően csökken a zaj és a füstkibocsátás, a géppark okozta környezetterhelés.

A fővárosi hulladékgazdálkodási rendszer eszközparkjának fejlesztése a KEOP-1.1.1/C/13-2013-0019 azonosító számú, 93,33%-ban európai uniós finanszírozású projekt keretében összesen közel 3,5 milliárd forintból 2015 októberére valósul meg. Az uniós projekt célja a jelenlegi hulladékgyűjtés eszközparkjának korszerűsítse az elöregedett, magas üzemeltetési költségű célgépek cseréjével.

A budapesti hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásáért felelős FKF Nonprofit Zrt. kiemelt figyelmet fordít a környezetvédelmi szempontok érvényesítésére, az új hulladékbegyűjtő járművek megfelelnek a legszigorúbb uniós és hazai környezetvédelmi előírásoknak is. A környezetterhelés csökkentését egy központi digitális úttérképre épülő járattervező, útvonal-optimalizáló és szállításszervező rendszer üzembe helyezésével is elősegíti a társaság. A modern irányítási rendszernek köszönhetően a járművek útvonala jobban optimalizálható, így kevesebb időt töltenek az utakon, ezzel is tovább csökkentve az utak terhelését. ​