Hétvégétől változik a gyalogos és a közúti közlekedési rend a Széll Kálmán téren

A 2015. április 18-19-ei hétvégétől kisebb, főként az autósokat és a gyalogosokat érintő forgalmi változásokkal lép életbe a Széll Kálmán tér felújításának, valamint a budai fonódó villamoshálózat kialakításának következő üteme.
 
Szombattól vágány- és járdaépítés miatt módosul a 61-es villamos Káplár utcai ideiglenes végállomásától a Széll Kálmán térre vezető gyalogos útvonal vezetése, valamint vágány- és közműfelújítási munkák miatt a Margit körút Széll Kálmán tér és Széna tér közötti szakaszának közúti forgalma. Vasárnaptól a Margit körútról a Krisztina körútra átvezető útpálya, illetve a Szilágyi Erzsébet fasor Széll Kálmán téri csomópontjának közúti forgalmi rendje változik. Az 5-ös, a 91-es, a 116-os, a 956-os, a 960-as és a 990-es autóbusz Déli pályaudvar irányú Széll Kálmán tér M (Csaba utca) megállóhelyét ideiglenesen visszahelyezik korábbi helyére, a Krisztina körútra a Csaba utca kereszteződése elé, és újra megáll itt a 39-es és a 102-es busz is. Az életbe lépő új közlekedési renddel a tér forgalomáteresztő kapacitása az eddigiekhez képest nem csökken. A Széll Kálmán tér felújításának munkái 2015 januárjában kezdődtek el, a teljes rekonstrukció 2016 tavaszára fejeződhet be. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK Zrt.) honlapján, a www.bkk.hu/szellkalmanter oldalon mindig elérhetők a rekonstrukcióval és az aktuális közlekedési változásokkal kapcsolatos friss információk.
 
Változó gyalogos útvonalak a Széll Kálmán téren
2015. április 18-ától (szombattól) járda-, illetve vágányépítés miatt változnak a kijelölt gyalogos útvonalak a Széll Kálmán téren. A 61-es villamos Káplár utcai ideiglenes végállomásától az M2-es metró épületét, illetve a Margit körúti buszvégállomást – azaz mások mellett a 4-6-os villamospótló busz felszállóhelyét is – a csatolt térképes ábrán feltüntetett útvonalon lehet majd megközelíteni. A gyalogosok eligazodását a Széll Kálmán téren kihelyezett, a javasolt útvonalakat mutató táblák is segítik.

Változik a közúti közlekedés a Margit körúton
Szintén szombattól módosul a közúti közlekedés a Margit körút Széll Kálmán tér és Széna tér közötti szakaszán: a korábban 2 x 2 sávos útpályán a Széna tér felé vezető irány forgalmi sávja visszakerül az eredeti helyére, de a Széna tér felé csak a jobb oldali sávon lehet majd haladni. A bal oldali sávon a Csalogány utcából érkező forgalmat vezetik el a Széll Kálmán tér felé. Ezzel egyidejűleg újra elérhető lesz a Széll Kálmán tér felől az Ostrom utca. A Margit körút felől érkező forgalom továbbra is a lakóházak felőli oldalon, a szélső sávban haladhat. A belső sávban és a középszigeten a budai fonódó villamoshálózat megépítéséhez kapcsolódó közmű- és vágányfelújítási munkát végeznek majd. A gyalogosok elől továbbra is le lesz zárva a Széll Kálmán téri buszvégállomás kihajtójánál lévő, Margit körutat keresztező  gyalogos-átkelőhely, ezért továbbra is csak a Dékán utcánál található zebrán lehetséges átkelni a Margit körúton.

Változik a közúti közlekedés a Krisztina körút–Csaba utca kereszteződésénél is
Az április 18-áról 19-ére (szombatról vasárnapra) virradó éjszaka a Széll Kálmán tér nyugati oldalán a Margit körútról a Krisztina körútra átvezető ideiglenes útpálya két sávjának forgalmát a Krisztina körúton a házak felőli oldalra, a már elkészült új útpályára terelik át. Egyúttal módosul a Szilágyi Erzsébet fasor Széll Kálmán téri csomópontjának ideiglenes forgalmi rendje is: a Szilágyi Erzsébet fasorból a csomópontban a Krisztina körútra jobbra kanyarodók részére két sáv áll majd rendelkezésre jelzőlámpás szabályozás nélkül, a tér felé egyenesen haladóknak pedig egy sáv, jelzőlámpás szabályozással.

Közösségi közlekedési változások
Április 19-én (vasárnap) az első járatindulástól a Krisztina körút és a Csaba utca kereszteződésénél kialakított új forgalmi rend miatt az 5-ös, a 91-es, a 116-os, a 956-os, a 960-as és a 990-es autóbusz Déli pályaudvar irányú Széll Kálmán tér M (Csaba utca) megállóhelyét ideiglenesen visszahelyezik korábbi helyére, a Krisztina körútra a Csaba utca kereszteződése elé. Ugyanitt újra megáll a 39-es és a 102-es autóbusz is.

A Széll Kálmán tér felújításáról
A Széll Kálmán tér felújításának munkái 2015 januárjában kezdődtek el, a teljes rekonstrukció 2016 tavaszára fejeződhet be.  A fejlesztés eredményeképpen a mai elhanyagolt csomópont helyén egy új, modern arculatú, magas szolgáltatási színvonalú, rendezett, akadálymentes és zöld közösségi tér jön létre, a budai fonódó villamoshálózat kiépítésével pedig egyúttal – a munkák összehangolásának köszönhetően – a városrész közlekedése is megújul. A Széll Kálmán tér felújítására mintegy nettó 5,3 milliárd forintos kormányzati, uniós és saját forrás áll a Fővárosi Önkormányzat rendelkezésére. A 2016 tavaszáig tartó rekonstrukció több építési ütemben, esetenként kényelmetlenséggel járó forgalomkorlátozásokkal zajlik, amelyek miatt a teret érintő vagy keresztező busz- és villamosjáratok közlekedése több alkalommal is változik majd. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK Zrt.) honlapján, a www.bkk.hu/szellkalmanter oldalon mindig elérhetők a rekonstrukcióval és az aktuális közlekedési változásokkal kapcsolatos információk.

Budapesti Közlekedési Központ

Hírek

RSS megtekintés