Döntött a Fővárosi Közgyűlés a BKV buszbeszerzéseiről

Rendkívüli ülésen döntött a Fővárosi Közgyűlés a BKV buszbeszerzéseiről, a közlekedési társaság korábban kötött, úgynevezett rendelkezésre tartási szerződéseiről. A közgyűlés arról határozott, hogy 20 szóló buszt érintően a rendelkezésre tartási szerződések ügyében nem emel kifogást. Az 50 db csuklós busz közül 20 db rendelkezésre tartása ellen nem emel kifogás, 30 db-nál pedig vétót emel, és engedélyezi a hitelfelvételt új busz vásárlásához – ha a kormány is engedélyezi ezt. A közgyűlés – egyhangú döntéssel – kifogást emelt az 5 db elektromos busz rendelkezésre tartásáról kötött szerződés ügyében, itt is engedélyezve a cégnek a beszerzéshez a hitelfelvételt, amelynek feltétele a kormány engedélye.

Gyakorlatilag a vegyes megoldás fő oka az M3-as metró kiváltásához szükséges buszkontingens időben való biztosítása volt, tekintettel a hitelfelvétel kormányzati engedélyhez kötöttségére.

A jobbikos képviselő megjegyzése, miszerint nem történt meg a módosító javaslatok írásba foglalása, ez téves, mert az előterjesztő végül írásban benyújtotta a főpolgármesternek a módosításokat. A főpolgármester abból szavaztatott. Tarlós István SZMSZ-t érintő kritikai megjegyzése annak szólt, hogy az ellenzéki képviselők hozzászólásaik során rendszeresen megsértik a szervezeti-működési szabályzatot.

 

Szűcs Somlyó Mária
kommunikációs igazgató