Csalók hivatkoznak a Fővárosi Csatornázási Művekre

Főként idős nyugdíjasokra specializálódott néhány „vállalkozás”: az embereik bejelentés nélkül érkeznek, a Fővárosi Csatornázási Művekre (FCSM) hivatkoznak, és azonnali készpénzfizetésre kötelező, úgynevezett megrendelő nyomtatványt iratnak alá a gyanútlan lakosokkal. A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) kéri a lakosokat, hogy legyenek elővigyázatosak, ne engedjenek be otthonukba hívatlanul érkező, a szolgáltatóra hivatkozó vállalkozókat és főként ne írjanak előre alá semmilyen, hivatalosnak tűnő nyomtatványt. Az FCSM nem végez ingatlanon belüli csatornatisztítást és ilyen tevékenységgel nem bízott meg egyetlen vállalkozást sem.

Egyre több megkárosított ügyfél jelentkezik a Csatornázási Műveknél. Elmondásuk szerint szedett-vedett munkaruhába öltözött, 2-3 fős társaságok csöngetnek be váratlanul. Nem létező duguláselhárítást állapítanak meg vagy például kétévenként végzendő kötelező tisztítást emlegetnek. Természetesen nincs semmiféle előírás a tisztítás gyakoriságára nézve, és ha zavartalanul elfolyik a háztartásból a szennyvíz, akkor nincs szükség duguláselhárításra sem.
 
A módszerük azért rendkívül megtévesztő, mert az álcsatornások egyébként többnyire hivatalosan bejegyzett cégek, vállalkozhatnak ingatlanon belüli csatornatisztítási feladatokra és számlaképesek. Tehát a gyanútlanul aláírt megrendelést követően készpénzfizetésre kötelezhetik a becsapottakat. A szolgáltatás árát pedig drágán szabják meg. Volt olyan idős nyugdíjas, akit 85 ezer forinttal rövidítettek meg.

A Fővárosi Csatornázási Művek hangsúlyozza, hogy saját dolgozóik kizárólag a főváros 5500 kilométeres közcsatornarendszerét üzemeltetik. Az emblémával ellátott, kulturált és egységes ruházatú, arcképes igazolvánnyal rendelkező szakemberek nem házalnak csatornatisztítási ajánlattal és legfőképpen nem kérnek készpénzt.