Biztonságosabb vásárlás a BKK jegy- és bérletkiadó automatáiból

A Budapesti Közlekedési Központ újabb lépéseket tesz, hogy ügyfelei biztonságosabban vásárolhassák meg a közösségi közlekedés igénybevételéhez szükséges jegyeket és bérleteket. A BKK számos intézkedést vezet be annak elkerülése érdekében, hogy a készülékek által visszaadott bankjegyek illetéktelenek kezébe kerüljenek. A készülékek folyamatos ellenőrzésén, valamint biztonsági kamerák üzembe helyezésén túl egy szoftvermódosítás segítségével igyekszik megakadályozni ennek lehetőségét. Mindezek mellett azonban elengedhetetlen az, hogy az ügyfelek megfelelő körültekintéssel vásároljanak.
 
Az újabb és újabb jegy- és bérletkiadó automaták üzembe helyezésével megjelentek olyan személyek, akik a készülékek eltömítésével próbálják megszerezni a vásárlás során visszajáró készpénzt. Annak  érdekében, hogy ezek a személyek ne járjanak sikerrel, a BKK egy olyan szoftvermódosítást alkalmazott a készülékeken, melynek köszönhetően a visszajáró bankjegyek kiadását követően a készülék 60 másodpercet vár arra, hogy elvegyék azt. Azonban ha mindez nem történt meg, akkor a készülék visszahúzza a pénzt, ezzel is megakadályozva, hogy az eltömített bankjegy a visszaadó nyíláson keresztül ne illetéktelenek kezébe kerüljön.

A szoftvermódosításon túl, új biztonsági kamerákkal is ellátták az automatákat annak érdekében, hogy az elkövetők mielőbb azonosíthatók legyenek, ugyanis a készülékek eltömítése és így a visszajáró pénz illetéktelen megszerzése is bűncselekménynek számít és rendőrségi eljárás kezdeményezését vonja maga után. Az, aki ilyen módon nem jutott hozzá a visszajáróhoz, lehetőség szerint még a helyszínen lépjen kapcsolatba a BKK telefonos ügyfélszolgálatával, a 06 1 3 255 255 telefonszámon az 1-es majd 5-ös menüpontokat választva, vagy az automata kijelzőjén található díjmentesen hívható „Segítség" gomb megnyomásával.

A BKK minden bejelentést kivizsgál 30 napon belül, és a jogosnak bizonyuló esetekben visszatéríti az utasok számára az automatában maradt összeget.

A BKK az alábbiak figyelembevételét tanácsolja ügyfeleinek bankjeggyel történő vásárlás esetén:

  • a vásárlás megkezdése előtt minden esetben győződjenek meg arról, hogy a bankjegyvisszaadó nyílás nincs-e valamilyen tárggyal eltömítve (a bankjegyvisszaadó nyílás az érme- és jegykiadó kiadótálcával egy magasságban, attól jobbra található),

  • a fizetést követően első lépésben a visszajáró bankjegyet vegyék el az automatából, majd ezt követően az értékcikket és a visszajáró érméket.

 
A vásárlási adatokból kitűnik, hogy a készpénzes fizetési lehetőségen kívül az ügyfelek a bankkártyás fizetési módot is szívesen alkalmazzák, és a számlakérés lehetőségével is egyre többen élnek. A főváros közösségi közlekedésében ez az első alkalom, hogy az utasok egyérintéses fizetéssel vásárolhatnak jegyeket, bérleteket. Ez fontos előrelépés a tömegközlekedést használók életében, hiszen az új automatáknak köszönhetően nagymértékben csökkent a várakozási idő a pénztáraknál, az érintés nélküli bankkártyával rendelkező utasok számára pedig minden eddiginél egyszerűbbé, kényelmesebbé és gyorsabbá vált a jegyvásárlás.

A készülékek üzembe helyezésének rövid távú célja, hogy időt spóroljanak az ügyfeleknek Budapesten és agglomerációjában azzal, hogy az összes értékesítési ponton könnyen és gyorsan megvásárolhassák szinte az összes terméket az automatából, fizethessenek az érméken kívül papírpénzzel és bankkártyával is. A BKK automatákból vásárolt termékekről egyszerűsített számla is igényelhető, ehhez a BKK honlapján egyszeri előzetes regisztráció szükséges.
 
Az automaták pontos helyéről a térképes keresőn tájékozódhat, használatukról pedig a kisfilm és az interaktív bemutató felület az alábbi címen érhető el: http://www.bkk.hu/automata/.

Budapesti Közlekedési Központ

Hírek

RSS megtekintés