2015 márciusában is útra kelnek nosztalgiajáratok a fővárosban és környékén

2015 márciusában a fővárosban és Budapesten kívülre is elindulnak az elmúlt években már rendkívül népszerűvé vált nosztalgiajáratok, amelyekre a tavalyi árakon lehet jegyet váltani. A március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából nosztalgia HÉV, -villamos, -trolibusz, valamint -autóbusz is szállítja a régmúlt szerelmeseit.

Nosztalgiajáratok a március 15-ei nemzeti ünnepen

A március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából nosztalgiajáratokkal nemcsak Budapesten, hanem a városhatáron túlra is utazhatnak a nosztalgiázni vágyók.
 
Ezen a napon az 1912-es gyártású favázas nosztalgiavillamos a Móricz Zsigmond körtér M és a Kamaraerdei Ifjúsági Park között várja a utasait. Ezt a villamostípust, a legendás ezrest, az 1950-es években jelentősen modernizálták; acélvázas kivitele 1984-ig közlekedett a fővárosban.
 
A néhány éve elbúcsúztatott ZiU–9B trolibusz is várja az érdeklődőket. Az 1970-es évek végétől a szovjet nagyvárosok legelterjedtebb trolibusztípusa nemzeti ünnepünkön a 70-es, a 74-es és a 78-as trolibusz vonalán, a Csáktornya park és a Kossuth Lajos tér M (Kozma Ferenc utca) között jár.
 
A favázas nosztalgiavillamoson és a ZiU – 9B trolibuszon kívül ugyanezen a napon az I jelzésű Ikarus 180-as csuklós nosztalgia-autóbusz a Deák Ferenc tér M és a Közlekedési Múzeum között közlekedik.
 
Az ünnep alkalmából nosztalgiajáratok a városhatáron túlra is eljutnak. A G jelzésű, MVIII–as típusú motorkocsis nosztalgiavonat az Örs vezér tere M+H és Gödöllő között jár. Erre a HÉV-re a nosztalgiajegy mellé helyközi nosztalgia-vonaljegy váltása is szükséges.

A nosztalgiajáratokon különleges díjszabás szerint kell jegyet váltani

A nosztalgiajáratokon – a tavalyi változatlan árakon váltható – nosztalgiajeggyel lehet utazni (vagyis a helyi és a helyközi járatokon a felnőttek 500-500 forintért, a 6–14 éves gyerekek pedig 300–300 forintért vásárolhatnak jegyet). Az egyszeri utazásra jogosító jegyeken kívül nosztalgia-napijegyeket és éves nosztalgiabérleteket is vehetnek. Ezekkel az adott napon, illetve egész évben korlátlan számban utazhatnak a nosztalgiajáratokon, de csak Budapest közigazgatási határán belül. Budapest közigazgatási határán kívülre a nosztalgiajegy mellé helyközi nosztalgia-vonaljegy váltása is szükséges. A nosztalgia-napijegy ára felnőtteknek 2000 forint, gyerekeknek 1200 forint, az éves nosztalgiabérlet 15.000 forintba kerül. A közforgalmú utazási kedvezményekről szóló 85/2007. (IV. 25.) Kormányrendelet értelmében a nosztalgiajáratokat is díjfizetés nélkül vehetik igénybe azok, akik egyébként is díjmentes utazásra jogosultak.
 
A nosztalgiajáratokról, valamint azok díjszabásáról bővebb információ az alábbi linken található: http://www.bkk.hu/nosztalgia/ 
 

Budapesti Közlekedési Központ

BKV Zrt.