Tovább fiatalodik a BKV buszflottája

A már meglévő 3 darab Ikarus V127 V2 típusú, PKD (partially knocked down kit) konstrukcióban – azaz részegységenként leszállítva és saját műhelyében végszerelve – beszerzett járművek mellett újabb 15 darab alacsonypadlós Ikarus busz áll forgalomba. A buszok összeszerelését, fényezését és üzemeltetését is a BKV Zrt. végzi, melynek köszönhetően előállításuk költséghatékonyabb, mintha globális gyártoktól vásárolnának járművet.
 
A már forgalomban levő 3 darab V127 V2 típusú járművekről pozitív vélemények érkeztek az utasoktól és járművezetőktől egyaránt. A kedvező üzemeltetési tapasztalatoknak köszönhetően a BKV Zrt. újabb 15 darab V127 V2 típusú alacsonypadlós Ikarus buszt állít forgalomba. A buszok a legszigorúbb károsanyag-kibocsátási szabályoknak is megfelelnek, az alacsonypadlós kialakítás pedig lehetővé teszi az akadálymentes közlekedést. A modern belső tér esztétikus kialakítása és klimatizálása igazodik a budapesti utazóközönség igényeihez.
 
Mivel az összeszerelést, a fényezést és a belső tér kialakítását is a BKV Zrt. munkatársai végzik, a PKD-konstrukcióban beszerzett új buszok mintegy 12 százalékkal költséghatékonyabban készülnek el, mintha új járművet vásárolnának. Ráadásul az autóbusz kialakítása teljes mértékben a budapesti utasigényekre szabható, a gyártásban résztvevő kollégák pedig olyan tapasztalatokkal gazdagodnak, amelyekkel nem csak a későbbi karbantartásra készülnek fel, de az új technológiákat elsajátítva más típusoknál is alkalmazható tudásra is szert tesznek. A saját gyártású jármű iránti elköteleződés pedig stabil alapot teremt a gondos üzemeltetéshez.
 
Tarlós István főpolgármester határozott elvárása a budapesti buszflotta fejlesztése, aminek egyik lépése a PKD-konstrukcióban történő beszerzés. A 15 darab Ikarus 127 V2 típusú alacsonypadlós szóló városi autóbuszból 4 darab már novemberben forgalomba állt, 5 darab levizsgázott, további 6 darab kocsitest még gyártás alatt van.
 
A BKV Zrt. hosszú távú célkitűzése az, hogy kialakítson egy saját kivitelezésben épített járművekből álló, folyamatos megújulásra képes flottát, amely nem csupán költséghatékonyságával járul hozzá a fenntartható fejlődéshez és az üzem – konkurenciához viszonyított – árelőnyének biztosításához, hanem elősegíti a főváros élhetőbb környezetének biztosítását is. 
 
BKV Zrt.