Tarlós István részvételével megkezdődött a moszkvai nemzetközi Urbanisztikai Fórum

Tizenkét világváros vezetői, köztük Tarlós István, Budapest főpolgármestere részvételével kezdődött meg az orosz fővárosban a nemzetközi Urbanisztikai Fórum.

A negyedik alkalommal megrendezett tanácskozásról kiadott sajtóközlemény azt hangsúlyozza, hogy a különböző városok vezetői az idén kialakult "bonyolult geopolitikai helyzetben is" együttműködésre törekszenek, és a politika nem befolyásolja közvetlenül a városok közötti partnerkapcsolatokat.

A Kreml szomszédságában, a Manyezs kiállítási és konferenciaközpontban folyó nagyszabású rendezvényen húsz országból 4700 meghívott vesz rész: városvezetők és szakértők, fejlesztő és tervező cégek képviselői. Szingapúr, Hongkong, Bangkok, Riga, Tel-Aviv, Mumbai és Bogotá vezető tisztviselői, szakemberei is itt vannak. Az idei moszkvai nemzetközi Urbanisztikai Fórumnak a Megapolisz fejlődési motorjai címet adták.

Az urbanisztika a települések, térségek, régiók életének, működésének, változási sajátosságainak feltárásával, elemzésével, illetve azok irányításával, tervezésével, fejlesztésével, rendezésével, működtetésével is foglalkozó szakmai tevékenység. A moszkvai nemzetközi Urbanisztikai Fórum megnyitóján Szergej Szobjanyin főpolgármester elmondta, hogy az orosz főváros a világon a második leggyorsabb ütemben növekvő világváros, Moszkvát ebben csak Peking előzi meg.
Tarlós István a plenáris ülést követően külföldi kollégáival együtt Szergej Szobjanyin díszebédjén vesz részt.

A 2511 négyzetkilométer területű metropoliszban az utóbbi 3 évben csaknem 25 százalékkal, majdnem 7 millió négyzetméterről 8,7 millió négyzetméterre nőtt az építési területek nagysága. A közlekedési fejlesztések közül a metró építése emelkedik ki. Hétfőn adták át a legújabb, 196. metrómegállót Moszkva délnyugati vonalán, amely Szokolnyikitól ezentúl Troparjovóig vezet. A környéken 120 ezer ember él. 2020-ra több mint 130 kilométer hosszúságú új metróvonalat terveznek építeni Moszkvában, és 65 új állomást készülnek megnyitni.

Moszkva hatalmas parkosított területekkel büszkélkedik. Városvédők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a gomba módra szaporodó lakások és irodaházak, bevásárlóközpontok egyre több zöld területet, parkot vesznek el a hivatalos adatok szerint 12,1 milliós orosz főváros lakosságától, amelynek környékén még 15,5 millió ember él, és legalább 6 millió gépkocsi fut Moszkva útjain.

Tarlós István a plenáris ülést követően külföldi kollégáival együtt Szergej Szobjanyin díszebédjén vesz részt. Az urbanisztikai tanácskozás másnapján, pénteken Szeneczey Balázs városfejlesztési főpolgármester-helyettes tart előadást a "Folyó a városban: elképzelések a jövőről" című panelbeszélgetésen. Budapest főpolgármestere lesz a magyarországi és a fővárosi kulturális és turisztikai lehetőségekről tartandó tájékoztató fővendége.
 
MTI

Hírek

RSS megtekintés