Új rend szerint adja örökbe a kutyákat az Illatos úti ebrendészet

2011. június 20-tól új intézkedéseket léptet életbe a Fővárosi Közterület-felügyelet Illatos úti Ebrendészete. A gazdára váró kutyák örökbeadásának jelentősen átalakult rendszere azt a célt szolgálja, hogy az ebek valóban felelős gazdához kerüljenek, valamint azt, hogy a kutyás társadalmat régóta foglalkoztató, és a nem kutyásokat is érintő fajtaromlás jelenségének gátat vessenek.
 
Mostantól nem az érkezési sorrend számít az Illatos úti kutyák örökbefogadásakor. Azért, hogy valóban felelős gazdához kerüljenek, a Fővárosi Közterület-felügyelet Ebrendészete megválasztja az örökbefogadót, és utólagos ellenőrzésével nyomon követi az egyes állatok sorsát.  
 
A főváros rendjét szolgáló ebrendészeti feladatainak ellátásában a Fővárosi Közterület-felügyelet Ebrendészete állatvédelmi szemléletet is képvisel, ezért a gazdátlan ebek örökbefogadásának serkentése mellett a felelős állattartási magatartás és gondolkodás elterjesztése érdekében új feladatokat vállal: 
 
  • az örökbefogadás rendjének átalakítását, mely az Ebrendészetről örökbefogadók állattartási jogszabályoknak megfelelő magatartásának utólagos ellenőrzését, a kivitt kutyák sorsának nyomon követését is tartalmazza,
  • valamint erőfeszítéseket tesz a fajtaromlás megelőzésére is.
 
Az örökbefogadás rendjének változásai:
 
A fővárosi intézmény nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az örökbeadandó eb a lehető legjobb, és számára megfelelő helyre, felelős, gondos gazdihoz kerüljön. Éppen ezért az állattartásra vonatkozó ismeretek felmérése mellett interjúval tájékozódnak az örökbe fogadni szándékozó állattartáshoz szükséges attitűdjéről, körülményeiről, és az örökbefogadó-jelölt elképzeléseit megpróbálják összhangba hozni az állatgondozók tapasztalataival, ezzel segítve a kutya kiválasztását. A jövőbenetológusok közreműködésévelolyan rendszert kívánnak kialakítani, amely alapján az örökbefogadó is több információt kap a kutya viselkedéséről.  Több alkalmas jelölt esetében közjegyző jelenlétében megtartott sorsoláson dől majd el, kinél talál új otthonra az eb.  Az örökbefogadóval örökbefogadási megállapodást kötnek, mely okiratban a gazdi jogait, feladatait és a tartás körülményeinek utólagos ellenőrzését is rögzítik. Ezeket az ellenőrzéseket önkénteseik végzik majd, akik, ha azt tapasztalják, hogy valaki az állattartás szabályait súlyosan megsérti, jelzik azt az intézménynek, amely ebrendészeti eljárást kezdeményez a felelőtlen állattartóval szemben.
 
A kutyás társadalmat régóta foglalkoztatja a fajtaromlás megakadályozása, ugyanis a bizonytalan eredetű, de fajtatisztának látszó állatoktól származó utódok nem a fajta jegyeit hordozzák. A fajtaromlás megelőzésére a fajtatiszta vagy annak látszó szukákat ivartalanítva adják örökbe. Ebben az évben a közkedveltebb fajtákkal kezdik a szukák ivartalanítását, ennek a költségét egyelőre az intézmény vállalja. Legkésőbb jövő év elejétől minden fajtatiszta vagy annak tűnő szukára vonatkozik az intézkedés, amikortól már az örökbefogadót terheli majd a beavatkozás költsége.
 
Az Ebrendészet ugyanakkor most is a felhívja arra a figyelmet, hogy bár évente körülbelül 2500 kutyát ad örökbe - ebből nagyjából hétszázat civil szervezetek, együttműködők segítségével, - de ez nem elegendő. A 94 férőhelyen sokszor 200 kutya vár örökbefogadásra, egyébként túlnyomó többségük keverék. Ez úton is felhívják a figyelmet arra, hogy a tenyésztők és állatkereskedések helyett az Illatos úti Ebrendészetről válasszanak maguknak az emberek négylábú társat.
 
További információ: PR- és sajtóosztály (sajto@kozterulet-felugyelet.hu; 06/1/301-7611)

Hírek

RSS megtekintés