Óriási kalácsból fogyaszthattak az állami gondoskodásban élő gyermekek

Ma, 2011. október 16-án van a Kenyér Világnapja, ebből az alkalomból a Magyarországi Pékszövetség egy óriási kalács elkészítését ajánlotta fel az állami gondoskodásban élő gyermekek számára. A kalács elfogyasztására 2011. október 15-én, szombat délután, a Fővárosi Módszertani Gyermekvédelmi Szakszolgálat ebédlőjében került sor, több fővárosi fenntartású gyermekotthon bevonásával, 120 gyermek jelenlétével. A rendezvény célja a Kenyér Világnapja mellett a pék szakma népszerűsítése, és nem utolsó sorban a gyermekeknek való élmény- és örömszerzés volt.
 
A vendégség résztvevői már a lakomázás előtt megtekinthették a Magyarországi Pékszövetség által készített, 1, 6 méter átmérőjű, 40 kilogramm súlyú kakaós kalácsot.
 
Az összejövetel megnyitóján Kurdi András, a Magyarországi Pékszövetség Elnöke beszélt arról: a svájci székhelyű Pékek Világszövetsége 2001-es kongresszusán döntött úgy, hogy október 16. legyen a Kenyér Világnapja. A világnap célja, hogy bemutassa a világ legfontosabb élelmezési cikkének – az életfontosságú ásványi anyagokat tartalmazó, fontos energiaforrásnak –, a kenyérnek a jelentőségét.
A világnapot már közel 30 ország ünnepli elsősorban karitatív jelleggel, mivel ezen a napon a pékek adományaikkal segítik a rászorulókat. Az ünnep alkalmat ad arra is, hogy a pékek áldozatos munkájára és a kenyér jelentőségére a nagyközönség figyelmét is felhívják. A Magyarországi Pékszövetség e jeles nap alkalmából ajánlotta fel a nagyméretű kalács elkészítését, melyet a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakképző Iskola pékszakma tanulói hagyományőrző verseny keretében készítették el Tukacs Roland pékmester irányításával.
 
 
 
Kovács Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kormányzati kommunikációért felelős államtitkára arról beszélt, célul tűzték ki, hogy azon rászoruló családok számára, akiknek a kenyér a mindennapi betevő falatot jelenti, nemcsak a nemzeti ünnepeken legyen lehetőség adományokkal és kóstolókkal hozzájutni, hanem ilyen jellegű vendégségben való részvétellel is. Az államtitkár úgy fogalmazott: „A Kenyér Világnapja alkalmából rendezett vendégség ennek az összefogásnak egy sajátos megnyilvánulása.”
 
A kakaós kalács egyébként a pékmester irányításával 8 szakiskolai tanuló együttműködésével, 25 kilogramm liszt, 14 liter tej, 24 darab tojás, 2,5 kilogramm vaj, 3 kilogramm cukor, rengeteg kakaó, és vanília, mandula és dekorcukor, illetve kevés só és élesztő felhasználásával készült el.
 

Hírek

RSS megtekintés