Átadták a Gundel Étterem felújított kertjét

Átadták  a Gundel Étterem 120 millió forintos beruházással felújított kerthelyiségét pénteken Budapesten. Tarlós István főpolgármester a megnyitón kiemelte: az épületben 120 éve működik étterem, 1910-óta Gundel Étterem néven. A hely mára Magyarország és a budapesti Városliget kihagyhatatlan gasztrokulturális intézményévé vált, a Gundel-örökség pedig méltán viseli a hungarikum címet.

Hangsúlyozta: a Gundel család története egyet jelent a magyar gasztronómia és a magyar minőségi vendéglátás felemelkedésével. A Gundel királyok, államfők, világhírű művészek vendéglátója, a "gasztronómia uralkodói palotája", és a fejlődés napjainkban sem ért véget. Ezt példázza a Városliget évszázados platánjai alatt megújult kert is - tette hozzá. Tarlós István gratulált a Gundel család ma élő tagjainak, igazgatójának, és valamennyi munkatársának, hogy hűen őrzik a kiemelkedő örökséget.

Komoróczki István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tervezéskoordinációért felelős államtitkára köszöntőjében arról beszélt, hogy a turizmus és a vendéglátás multiplikátor hatásuk miatt a hazai GDP közel 10 százalékát generálják, így a legfontosabb gazdasági ágazatok közé tartozik. Kifejtette: az Európai Unió is felismerte, hogy az idegenforgalom kitörési pontot jelent az európai gazdaságok számára, az ágazatban az NGM szerint is sok lehetőség van.Tájékoztatott arról, hogy az Európai Bizottság képviselőivel csütörtökön áttekintették át támogatandó területeket, közöttük a turizmusét. Számításaik szerint 2014-2020 közötti időszakban 200 milliárd forint forrás áll majd az ország rendelkezésére a szolgáltatások színvonalának emeléséhez.

Alföldy Tádé, a Gundel éttermet üzemeltető Gundel Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a féléves felújítási munkálatok során megújult a közel 2,5 ezer négyzetméteres kert, növelték a parkosított részt. A beruházás részeként a palota felső teraszát is felújították, az étterem főbejáratával együtt, a beruházást a Kft. saját erőből finanszírozta.

A cég 2013-ban 1,64 milliárd forintra növelte az árbevételét az egy évvel korábbi 1,3 milliárd forintról. A Gundel Kft. jelenleg több mint 140 dolgozót foglakoztat, a kft. tulajdonosa 100 százalékban a Danubius Szálloda és Gyógyüdülő Nyrt.

Hírek

RSS megtekintés